מאמרים

נישואים אזרחיים בישראל: מה אתם חייבים לדעת?

נישואים אזרחיים בישראל: מה מותר, מה אסור ומה פשוט מתסכל

למה בכלל נדבר על זה? פשוט – כי זה (עדיין) מעצבן

אז ככה: יש מדינות בהן אתה יכול להתחתן בחוף הים, בטירה מהמאה ה-13 או עם שף שמבשל תוך כדי הטקס. בישראל? רק ברבנות. או שלא. תלוי את מי שואלים וכמה עצבים יש לך להקדיש לנושא. נישואים אזרחיים הפכו לאחד מהנושאים הכי טעונים, הכי מורכבים ובעיקר – הכי מתסכלים במדינה שמתיימרת להיות דמוקרטית ושוויונית. אבל היי, לפחות אפשר להתחתן בקפריסין, נכון? בסדר, רק תביא דרכון, כרטיס טיסה, תקציב לעורך דין והרבה סבלנות.

6 דברים שבאמת צריך לדעת על המצב הנוכחי

  • אין נישואים אזרחיים בישראל – החוק מכיר רק בנישואים שנערכו במסגרת דתית מוכרת במדינה (יהדות, אסלאם, נצרות, דרוזים ועוד).
  • כן מכירים בנישואים אזרחיים שנערכו בחו”ל – הפוליטיקאים אולי בעד חופה וקידושין, אבל משרד הפנים דווקא מוכן להכיר בתעודת נישואין מקפריסין או פראג.
  • תושבים חסרי דת? הם בבעיה. המדינה לא מאפשרת להם להתחתן פה, כי אין להם דת רשמית. מעגל קסמים? יותר כמו בור בלי תחתית.
  • זוגות חד מיניים לא יכולים להינשא בישראל באופן רשמי, אבל המדינה כן מכירה בזכויותיהם אם נישאו בחו”ל או חיים ידועים בציבור.
  • ידועים בציבור זה פיתרון אפור עם תוקף משפטי – אבל הוא דורש תיעוד, תצהירים, לפעמים אפילו הליכה לבית המשפט רק כדי להוכיח שאתם באמת… ביחד.
  • וזה עוד בלי לדבר על גיור, רישום ילדים ותהליכי פרידה מסובכים יותר מעונה של “האח הגדול”.

נמאס לכם מהטפסים? זו רק ההתחלה

זוגות רבים בישראל פשוט מוותרים על ניסיון להינשא בארץ ומעדיפים לעשות את זה בחו”ל. למה? כי בצד השני של הים התיכון, הדברים קורים. פגישה קצרה, תעודה רשמית ומלא רומנטיקה על חוף ליד המכנה עירייה. ומה פה? טופסי 5, טלפונים לרבנות ושאלות כמו “מתי הייתה הפעם האחרונה שקראת שיר השירים?”.

משרד הפנים מצדו, דווקא מתגמש: הוא מוכן לרשום נישואים אזרחיים שהתרחשו מחוץ לישראל. למה? כי זה לא קורה בשטח המדינה. פשוט, נכון? הבעיה? לא לכולם יש כסף או יכולת לנסוע לחו”ל בשביל להתחתן. תוסיפו לזה את הצורך להוכיח שמדובר בנישואין אמיתיים (ולא לצרכי הגירה, הכרה או תוכנית ריאליטי), וקיבלתם מערכת שלא ממש בונה על זוגות.

שאלות שאנשים שואלים כל הזמן – והתשובות שדי מתסכלות

  • האם אני יכול להתחתן אזרחית בישראל?
    לא. נכון להיום, אין בישראל אפשרות להתחתן אזרחית בתוך תחומי המדינה.
  • מה עם נישואים רפורמיים?
    יש כאלה, אבל המדינה לא מכירה בהם כמזכים ברישום רשמי. כן, אפילו אם היו לכם טבעות וחופה על החוף.
  • איפה הכי קל להתחתן בחו”ל?
    לרוב, בקפריסין. קרוב, מהיר ולא דורש הסברים על כמה זמן אתם ביחד.
  • מכירים בנישואים כאלה בישראל?
    כן, משרד הפנים רושם את הזוג כנשוי מבחינה אזרחית לאחר קבלת המסמכים המתאימים.
  • איזו אלטרנטיבה יש למי שלא רוצה לטוס?
    חיים כידועים בציבור וחתימה על הסכם ממון. לא רומנטי, אבל עובד.

מתחתנים? תביאו עורך דין

כן, זה באמת מה שקורה. בהיעדר מסלול נישואים אזרחיים, הפתרון הבטוח ביותר לזוגות שמעוניינים בהגדרה משפטית מחייבת ושמירה על הזכויות הוא חתימה על הסכם זוגיות – סוג של חוזה בין שני אנשים שמסדיר את הזכויות והחובות, מגורים, רכוש, ילדים, פרידות, הכל. לא צריך אהבה בשביל זה, רק אכפתיות והבנה שמדובר במדינה בה הרומנטיקה עוברת דרך היועץ המשפטי לממשלה.

אגב, גם זוגות שהתחתנו באירוע אזרחי מחוץ לישראל ונרשמו פה – עדיין יכולים להידרש להתגרש דרך מוסדות דתיים במקרה של פרידה. קונספט מבלבל? לא כשאתה רגיל לחוק שלא מצליח להחליט בעצמו אם הוא חילוני, מסורתי או פשוט מבולבל.

אז מה קורה הלאה? יש תקווה או שצריך להתרגל?

אם למישהו נשאר ספק – כן, יש תנועות ויוזמות שמביאות להצעות חוק, עתירות קבועות לבג”ץ וגם לא מעט מחאות פומביות. אבל כמו בכל דבר במדינה: נושא של דת ומדינה הוא בין המסובכים ביותר. הקואליציות משתנות, החוק תקוע כבר עשרות שנים, ולרוב מי שנפגע – אלו הזוגות הרגילים שרק רוצים לחגוג את אהבתם בלי רב, בלי טיסה ובלי סידורים בירוקרטיים בלתי נגמרים.

ומה עם גירושים?

כאן בכלל המצב נהיה מורכב עוד יותר. גם אם התחתנתם אזרחית בחו”ל – הגירושין שלכם בישראל יתנהלו, במידה ואתם יהודים – דרך הרבנות. כן, אותה אחת שלא מוכנה לחתן אתכם כאן, מתעקשת לפסוק בעניינכם כשהסיפור נגמר. למה? זה מורכב. והאמת? קצת אבסורדי.

אם אתם זוג מעורב – תכינו את הווייז

החוק בישראל לא מאפשר נישואים בין-דתיים בתחומי המדינה. אם את יהודייה והוא מוסלמי – הדרך לתעודת נישואין תעבור דרך מדינה אחרת, תהליך רישום מורכב ועורך דין מנוסה. המדינה לא מספקת מענה – והלחץ הנופל על זוגות כאלה כמעט תמיד משאיר צלקות. תארו לעצמכם לא רק להתמודד עם משפחות, אלא גם עם מוסדות המדינה.

תזכירו לי למה זה עדיין ככה?

שאלה מצוינת. בעיקר בגלל שהתערבות בחוקי הנישואין בארץ דורשת שינוי יסודי במאזן שבין דת למדינה – תחום שכל ממשלה מתייחסת אליו כמו לפצצת זמן מתקתקת. זה נוגע לרבנות, להבדלים דתיים, לפוליטיקה קטנה וגדולה, ולרצון אחד קטן שנדחק כל פעם לפינה: אפשרות לבחור איך – ועם מי – להתחתן.

לסיכום: אהבה זה פשוט. להתחתן בארץ? לא ממש

נישואים אזרחיים בישראל הם נושא שפשוט מסרב להיפתר. המדינה ממשיכה לא להציע מסלול רשמי, הציבור ממשיך לנדוד לחו”ל, והרבנות ממשיכה להחזיק מונופול. האם יש פתרון באופק? אולי. כרגע – אם אתם רוצים לנסוע לחו”ל כדי להתחתן, תזמינו מקום. ואם אתם רוצים לעשות את זה חוקי ואישי פה בארץ – כנראה שתצטרכו גם עורך דין שילווה אתכם בכל שלב. ואם כבר לחתום על חוזים לפני החופה – אז לפחות תדעו שזכויות אפשר לקבל גם בלי לעבור דרך הקידושין.

מאמרים נוספים

עורך דין גבריאל בנטוב

כל פתרונות ההגירה

קבלו יעוץ ללא עלות כעת

מלאו פרטים ומייד אצור קשר